Livsstil och sitt sätt

Sju presentförslag till cyklisten
 

Har du en cyklist i familjen och har svårt att komma på en present eller födelsedagspresent? Det finns många gåvor som en cyklist skulle bli glad över, men det kan också vara bra att veta vilken typ av cykling personen ägnar sig åt och vad för slags cykelresa personen kommer göra härnäst. Därför kan lite klappsförslag till cyklister vara till stor användning för att veta vad som finns i affärerna som cyklisten kan vara i behov av. 

1.Cykelglasögon

Den som gillar att cykla långt och ägna en hel semester åt cykling kommer att befinna sig i alla typer av väder och behöver därför anpassad utrustning. Ett par cykelglasögon kommer nästan alltid väl till pass, både för sol, regn, vind eller till och med stenar från vägkanten. Cykelglasögon är oftast slimmade för att minska luftmotståndet kring huvudet, och numera finns modeller med okrossbar lins så att de inte går sönder om de skulle falla av. 

2. Cykeldator eller sportklocka

En cykeldator är också oerhört användbar för den som cyklar långa sträckor. Här går att mäta hastighet, hur lång sträcka som körts och det finns även många modeller med inbyggd GPS. Beroende på hur behovet ser ut går det att välja modeller i olika prisklasser med en mängd andra funktioner, som puls och hjärtrytm. Ett alternativ till cykeldator är sportklockor, som kan ha lika avancerade funktioner med GPS och pulsmätare. En sportklocka kan i vissa modeller även kopplas till mobilen och finns även i vattentäta varianter för den som är ute mycket och rör på sig. 

3.Cykellås

Detta kanske inte är den mest spännande födelsedagspresent men en oerhört praktisk sådan. Det finns numera en modell som du fäster vid höften när du cyklar som en livrem, vilket är smidigt även för den som cyklar i stan eller cykelpendlar. Med ett sådant “hiplock” slipper cyklisten tunga cykellås att spänna fast på cykeln eller ett lås som måste bäras med i väskan. 

4.Cykeltröja

En cykeltröja är något de flesta cykelutövare kommer att bli glada över då den skyddar mot både kyla och vind samt ofta är kroppsanpassad för smidigare cykling. Materialen är också designade för att reglera kroppstemperaturen och leda bort fukt. En modern cykeltröja är som regel tillverkad i lätta material och det är vanligt med ett helt blixtlås så att den enkelt går att få av och på. En cykeltröja kan också fungera som reflex då det finns reflekterande partier som gör att man syns i mörkret. Vad som också är praktiskt med cykeltröjan är att den ofta har ett mobilfack och fickor på ryggen för att man ska kunna transportera sig så smidigt som möjligt. 

5. Cykelbyxor

Ett par bra cykelbyxor eller tajts är också till stor hjälp på cykelturen. Med cykelbyxor minskar luftmotståndet minimalt så att man tar sig snabbare fram. En cykelbyxa är också vadderad så att de inte skaver när du sitter för länge på sadeln. Beroende på vilket väder man ska ge sig ut i kan du också välja långa tajts, korta byxor eller byxor med hängslen. För vintern passar varma cykeltights i material som skyddar mot vatten och vind i flera lager perfekt. 

6. MIPS cykelhjälm

En cykelhjälm är nödvändig om man ger sig ut i tung trafik eller svår terräng. Hur bra en cykelhjälm hjälper har varit omtvistat, men i och med att forskare på KTH har tagit fram en ny teknik har risken för allvarliga hjärnskador vid ett fall kunnat minskas. Tekniken heter MIPS och i hjälmen finns ett skal med låg friktion som roterar i förhållande till hur huvudet rör sig. Forskningen har visat att denna teknik minskar effekten av skadliga stötar mot huvudet. 

7.Shimano cykelskor

Ett par bra cykelskor är också viktigt för den som cyklar mycket och snabbt. Shimano är en av de tillverkare som varit med om att utveckla tekniken med pedal och sko. En cykelsko fungerar oftast som en lätt allroundsko både för mountainbike och för vardaglig cykling. Skon är också utformad för att ge stöd både vid sprint och raksträcka, cykelskor gör det möjligt att cykla snabbare. Viktigt är att skon är av ett lätt material som också skyddar mot väder och vind. 

Med tips som de här blir det lättare att veta hur man kan underlätta för cyklisten och du kommer känna att du bidragit till att nästa cykelresa blir roligare och smidigare. Presenterna går också att anpassa efter väderlek, en svensk cyklist kommer definitivt även att bli glad för en vintermössa anpassad för cykling, cykelhandskar, cykelbelysning eller värmande benskydd för mountainbiken.